Monday, March 21, 2011

Pocket Pet






















Who knows what the hell is this......
















Wa cakap kat aku die nak bela this cutie untuk jadik pet dia....
This is SUGAR GLIDER.

Sedikit info :

SUGAR GLIDER(Pretaurus Breviceps)
Origin Class : Mammalia
Subclass : Marsupialia
Order : Diprotodontia
Suborder : Phalangerida
Superfamily : Petauroidea
Family : Petauridae

apa itu sugar glider ?
sugar glider adalah haiwan marsupial berasal dari Australia, dan sebahagian daripada Indonesia dan New Guinea. Haiwan ini bukan tergolong dlm spesies tupai terbang, dan diklasifikasikan sbg haiwan exotik di amerika. Haiwan ini adalah haiwan nocturnal,iaitu berjaga dan mencari mknn pada mlm hari dan tidur sepanjang siang.

Dari mana datangnya nama SUGAR GLIDER?
Nama sugar glider datangnya dari pemakanan mereka yg makan buah-buahan yg manis (SUGAR atau HONEY) dan glider dari tingkah laku mereka yg melompat dan menjunam menggunakan membran yg dinamakan patagium.

jangka hayat?
jangka hayat haiwan ini di dalam hutan adalah 4 tahun. tetapi kebanyakan sugar glider yg dibela, boleh hidup sehingga mencapai 12 hngga 15 tahun kerana dijaga pemakanan mereka.

pemakanan sugar glider?
sugar glider hidup dgn memakan buah-buahan spt epal,pear,jambu,betik,tembikai,mangga, dan pelbagai lagi jenis buah-buahan dan sayur-sayuran spt lobak, bak choy,sawi, kangkung dan lain2..
selain itu ,mknn tambahan juga diperlukan utk memperolehi nutrisi lain spt kalsium,protein dan vitamin ..

Sumber : http://www.sim.org.my/03/phpbb/viewtopic.php?t=432






















Harga untuk baby SG ni yang Wa tengok hari tu adalah RM270 so sepasang adalah RM540. Boleh tahan harga engko yer walau pon cinonet. Sibaek ko somel. SG ni kecik jerk besar tapak tangan, manja pulak tu sampai bole panjat2 kat badan ownernyer, boleh simpan masuk pocket lagik. Mungkin kalau ade rezeki nak buat anak angkat lar SG ni..hehe....

4 comments:

HunNy B said...

comeynye..tp aku geli..

dieya said...

hahaa...geli erk..xpayh..kang ko tlompat2 jerk...

anaztasias nora aira said...

hai salam kenal b2b.jom exhange link dear :)

nida razak said...

cute kan...ari tu ingat nk bela,coz kawan mmg ada jual..tp tkut susah lak nk bela.tkut xda masa lak..tp mmg cute kn =)